Dzisiaj przybliżam wartości odżywcze produktów na litery R i S.
Poprzednie części:
A&B C&D E,F&G I&J K&L, M&N, O&P
Rabarbar- jest dobrym źródłem potasu, jednak zawiera kwas szczawiowy, dlatego spożywanie go w towarzystwie pokarmów bogatych w wapń i żelazo blokuje ich wchłanianie. Zawiera wit. C i magnez.
Rodzynki- zawierają potas i żelazo. Są bardzo słodkie, dlatego mogą być zamiennikiem dla cukru w wypiekach- same zawierają go dość sporo, dlatego osobom podatnym na próchnicę zaleca się umiar w ich spożywaniu i odpowiednią higienę jamy ustnej.
Rukiew wodna- pochodzi z rodziny kapustnych, to ciemnozielone liście, bogate w witaminy, potas, jest dobrym źródłem beta- karotenu oraz wit. C.
Ryby- źródło dobrego tłuszczu, kwasów OMEGA- 3 oraz wit. D. Najlepsze są te świeże, nie należy przesadzać ze spożywaniem ryb z puszki oraz wędzonych.
Ryż- nie zawiera glutenu, dlatego mogą spożywać do osoby z celiakią. Im bardziej oczyszczony ryż tym mniej zawiera witamin i minerałów, jednocześnie otręby ryżowe (czyli te, które zjadamy z brązowym ryżem) wstrzymują wchłanianie żelaza i wapnia.
Rzepa- w ok. 90% składa się z wody, dość dobre źródło wit. C i błonnika.
Rzodkiewka- zawiera związki siarki wspomagające ochronę przed niektórymi postaciami raka, niskokaloryczna- jednak powinna być spożywana z umiarem.
Sałata- jest wiele jej odmian, łączy je zawartość kwasu foliowego i beta- karotenu w różnych proporcjach. Idealne jako podstawa sałatki lub zielonego koktajlu.
Seler- tak naciowy jak i korzeniowy jest dobrym źródłem potasu. Seler naciowy obniża ciśnienie i działa uspokajająco.
Szparagi- bogate źródło kwasu foliowego. Zawiera beta- karoten oraz wit. C i E- działają moczopędnie i łagodnie przeczyszczająco.
Szpinak- to zaskakujące, ale to jedna z sałat :) Zawiera szczawiany, dlatego spożywanie go w dużych ilościach grozi niedoborem wapnia w organizmie. Idealny jako postawa koktajlu lub sałatki. Cenne źródło magnezu i fosforu i witamin- szczególnie A, C i E.
Śliwki- są dobrym źródłem potasu, żelaza i błonnika. Zawierają wit. B6 i E. Łagodzą zaparcia oraz wspomagają zatrzymywanie młodości :)
Nie jadłam chyba nigdy rukwii wodnej, a także szparagów ;) Nie wiem, czy miałam okazję próbować też rzepy- a już myślałam, że 5 owoców i warzyw, których nigdy nie jadłam to będzie trudny punkt z listy 101 w 1001 do zaliczenia :)
źródło: Foods that Harm, Foods that Heal- Tom Sanders, notatki
Macie swoich ulubieńców z tej listy? :)
Pozdrawiam!
18 komentarzy
szpinak w kazdej postaci
OdpowiedzUsuńDokładnie! :)
UsuńWszystkie z tej listy bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńszpinak i śliwki - moi ulubieńcy! mogłabym jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńŚliwki uwielbiam, szpinak z resztą reż :D
UsuńSzparagi są pyszne, narobiłaś ochoty :) właśnie sobie przypomniałam, że głodna jestem.
OdpowiedzUsuńA jak je przyrządzasz? :)
UsuńMiałam okazję robić je dwa razy - raz były gorzkie paskudnie, choć postąpiłam wg wskazówek mających temu zapobiec. Drugi raz wyszły pyszne - obrałam je, ugotowałam i tyle. Można do tego jakiś sos dodać, bułkę tartą, ale ja lubię takie proste rzeczy :)
UsuńTeż jestem zwolenniczką prostych potraw :) Czyli zwyczajnie ugotować i jeść jak fasolkę do obiadu :D
Usuń"Szpinak- to zaskakujące, ale to jedna z sałat" - mnie zaskoczyłaś ;)
OdpowiedzUsuńJa również nie jadłam rukwi, poza tym wszystkie pozostałe jem i lubię (poza białym selerem :P).
Na "S" jest jeszcze szczaw :)
O! Zapomniałam ;) Dzięki :)
UsuńSzczawiowa najtańszą z zup :D szczaw w słoiku to koszt ok. 2,50, do tego ryż, jajko i jakieś tam warzywa, jak kto lubi. Żeby wyeliminować koszty szczawiu, można pójść na łąkę i szukać, ja już mam swoje miejsca :)
UsuńZdecydowanie wolę świeży szczaw jako sałatka ;)
UsuńJa wolę go prosto z łąki :D
UsuńTakiej możliwości nie mam :D
Usuńa skąd informacja, że otręby ryżowe wstrzymują wchłanianie wapnia i żelaza? przecież to właśnie w nich jest najwięcej tych składników..
OdpowiedzUsuńZgadza się, jednak otręby ryżowe działają podobnie do pszennych- przez kwas fitynowy:
Usuńhttp://www.sfd.pl/%5BART%5DOtr%C4%99by_a_dlaczego_nie_-t686002.html
http://potreningu.pl/kobieta/artykuly/1034/brazowy-ryz--dlaczego-warto-wlaczyc-go-do-diety
:)