Szybki przepis na deser lodowy z nutą kokosową i czarnymi porzeczkami :)
Zamrożone kilka dni temu banany, które już były dojrzałe i słodkie są świetną bazą do wszelkiego rodzaju mrożonych deserów (nadają im kremowej konsystencji) oraz koktajli.
Jak najlepiej zamrażać banany?
- obierz banana ze skórki- podziel go na małe kawałki
- jeśli mrozisz kilka sztuk na raz umieść każdy w osobnym woreczku/pojemniku
W ten sam sposób wykorzystuję również inne owoce, szczególnie te, na które w lipcu mamy właśnie sezon :)
Przepis na pyszny mrożony deser kokosowo-porzeczkowy
Składniki:- miarka odżywki białkowej (u mnie smak kokosowy)
- 2 mrożone banany
- łyżeczka 100% owoców z czarnej porzeczki {promocja w biedronce- kliknij, by zobaczyć}
posypka:
- świeża czarna porzeczka
- wiórki kokosowe
Banany, 100% owoców, białko i pół szklanki płynu zmiksuj w blenderze. Powinien on być o większej mocy, żeby nie zaciął się na zamrożonym bananie :)
100% owoców dodałam tylko dlatego, że łyżeczka została w słoiku i chciałam się go zwyczajnie pozbyć z lodówki. Mam świeżą czarna porzeczkę z działki od znajomych i nimi się będę teraz raczyć ;)
Z powyżej podanych proporcji powstaje taki "lodowy koktajl" :) Jeśli chcesz uzyskać bardziej lodową konsystencję odwróć proces i najpierw zmiksuj składniki, a następnie wstaw je na kilka godzin do zamrażarki.
Będzie mi bardzo miło, jeśli linkiem do tego wpisu podzielisz się na facebooku lub na instagramie oznaczając mój profil: @fitlovinpl :)
17 komentarzy
deser pierwsza klasa, zdrowe orzeźwienie!
OdpowiedzUsuńSmaczne! :)
OdpowiedzUsuńMój blender to słabeusz, a szkoda, bo te lody kuszą mnie mega !
OdpowiedzUsuńOdwróć proces - najpierw zmiksuj, potem zamroź :)
UsuńŚwietne! Rozumiem, że po zblenderowaniu deser jest gotowy do zjedzenia, nie trzega go mrozic jeszcze raz?
OdpowiedzUsuńNie można mrozić drugi raz rozmrożonych produktów (w tym przypadku banan jest już rozmrożony). :)
UsuńJeśli miksujesz zamrożonego banana to jesz od razu, jeśli miksujesz świeże składniki to trzeba masę zamrozić przed podaniem (możemy wtedy dopasować konsystencję i dłużej mrożąc uzyskać zwartą konsystencję). :)
dzieki wielkie za odpowiedź! Przymierzam się do tego deseru w weekend :)
Usuńo mniom mniom...lodożerca :D:D zmiksuje banana i truskawki dziś..tak...zrobię to...i włożę do swoich sweetaśnych różowych ikejowskich pudełek na lody
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe bananowe lody <3. Choć ja zwykle nie dodaję już do nich innych owoców ani nawet płynu, a za to kakao czy bakalie
OdpowiedzUsuńdeser może być pyszny:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ten deser, chętnie zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie domowe lody :)
OdpowiedzUsuńTy i odżywka białkowa? No nie wierzę.
OdpowiedzUsuńSwoją drogą jak już z nią egzystujesz polecam ciasto cynamonowe coś a'la biszkopt/babka
A dlaczego nie? Nie objadam się nią przecież 3x dziennie ;) Stosuję w wyjątkowych sytuacjach lub jak mam ochotę na deser w stylu powyższego :D
UsuńDzięki, spróbuję! :)
mniam mniam, wyglada oblednie <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, lubię takie połączenia słodko-kwaśne ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie lody bananowe :) Z czarnymi porzeczkami i kokosem już w ogóle musiały smakować rewelacyjnie. <3
OdpowiedzUsuń