Na początek...
Magnez należy do
pierwiastków występujących we wszystkich tkankach i płynach
ustrojowych. Jest pod względem ilości czwartym składnikiem
mineralnym ustroju. Z 20 do 30 gramów magnezu znajdującego
się w ciele dorosłego człowieka ponad połowa znajduje się w
kościach. Nie wchodzi on w skład krystalicznych struktur kostnych
lecz podlega ciągłej wymianie ze zjonizowanym magnezem znajdującym
się w płynach ustrojowych. Na jego niedobór wpływa
nieustanne napięcie psychiczne, które warto rozładowywać
ćwiczeniami fizycznymi.
Rola magnezu w organizmie
-sytuacjach stresowych
powoduje wydzielanie adrenaliny, hormonu, który w sytuacjach
krytycznych uaktywnia przemianę materii i poprawia tym samym
zdolność reakcji i wydolność organizmu;
-chroni przed zatruciami
(w tym zmniejsza toksyczność ołowiu i ułatwia jego wydalanie z
organizmu), stanami zapalnymi;
-sprzyja rozluźnieniu
mięśni;
-reguluje ciepłotę ciała
(wpływa na termoregulację);
-aktywizuje syntezę
kolagenu- poprawia stan skóry;
-poprawia wchłanianie
potasu;
-nie dopuszcza do uszkodzeń genetycznych DNA
- razem z wapniem,
odpowiedzialny jest za funkcjonowanie tkanki nerwowej i mięśniowej;
-uczestniczy w syntezie i
stabilizacji kwasów nukleinowych DNA i RNA;
-zapewnia funkcjonowanie
mitochondriów komórkowych;
-uczestniczy w odbudowie
fosforanowych źródeł energetycznych skurczu mięśniowego,
kwasu ATP i fosforanu kreatyny;
-bierze udział w
przesyłaniu impulsów nerwowych a zwłaszcza w utrzymaniu
prawidłowego rytmu pracy serca;
-chroni komórki
mięśnia sercowego i komórki nerwowe przed niszczącym
działaniem wolnych rodników, substancji toksycznych i w
efekcie tego, zmian miażdżycowych w układzie krwionośnym;
-może odegrać dużą
rolę w profilaktyce antynowotworowej dotyczącej zwłaszcza raków
skóry, ust, sutka, gardła, śluzówek oraz raków
tytoniozależnych;
-aktywizuje ponad 300
enzymów współpracując z witaminami B1 i B6, co jest
istotne w procesie pozyskiwania energii;
-zjonizowany magnez
wchodzi w skład płynów wewnątrzkomórkowych;
-skutecznie wpływa na
obniżanie napięcia przedmiesiączkowego;
-zwiększa wydzielanie
żólci, co zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych
oraz stymuluje perystaltykę jelit;
-jest niezbędny do
prawidłowej pracy układu immunologicznego;
- zapewnia utrzymanie
wysokiego poziomu sprawności oraz wytrzymałości podczas
wykonywania pracy fizycznej;
Jak niedobór magnezu wpływa na organizmu?
-niski poziom magnezu
skutkuje powstawaniem niedoborów witaminy D, niezbędnej do
prawidłowej budowy kości;
- redukuje przemianę
materii
-jest przyczyną ogólnego
wyczerpania organizmu, a także porannego zmęczenia, nawet po wielu
godzinach snu;
-powoduje drętwienie
kończyn;
-wpływa na wypadanie
włosów i stan paznokci;
-pogłębia stany
depresyjne;
-hamuje wzrost kości;
-powoduje niewydolność
pracy serca;
-może być przyczyną
arytmii oraz nadciśnienia tętniczego;
-hamuje wzrost;
-wywołuje pogorszenie
koncentracji;
-pogłębia bóle,
zawroty głowy;
-przyczynia się do
drgania powiek;
-może być przyczyną
bezsenności, pocenia się w nocy, a także koszmarów;
-silniejsze działanie
próchnicy atakującej zęby;
Jak nadmiar magnezu wpływa na organizm?
-może wywołać nudności
oraz biegunkę
-zawroty głowy
Przedawkowanie zdarza się
rzadko, ponieważ im więcej go w organizmie, tym słabiej jest
wchłaniany, a nadmiar minerału usuwają nerki. Jednak przyjmując
suplementy, trzeba stosować się do zaleceń podanych na ulotce, a w
razie wątpliwości lepiej porozumieć się z lekarzem.
Co sprawia, że brakuje go w organizmie?
-przyjmowanie niektórych
leków
-proporcja wapnia i
magnezu, aby procesy nerwowe przebiegały bez zakłóceń,
stosunek wapnia do magnezu powinien wynosić jak 2:1;
-zbyt duża ilość
nabiału w diecie
-zbyt duża ilości kawy i
herbaty
-szczawiany (rabarbar,
szpinak)
-fityniany (otręby
pszenne, chleb)
-wrogiem magnezu jest
zwłaszcza cukier, który nie pozwala przyswajać tego
pierwiastka
-stosowanie leków
przeczyszczających czy moczopędnych
-obecnie gleba posiada
niską wartość tego pierwiastka z powodu stosowania sztucznych
nawozów
-nadużywanie alkoholu
-przewlekłe biegunki;
Komu przede wszystkim grozi niedobór magnezu?
-uczniom, studentom oraz
ludziom intensywnie pracującym umysłowo
-ciężko pracującym
fizycznie
-osobom żyjącym w
ciągłym stresie
-kobietom ciężarnym oraz
w okresie menopauzy
-osobom stosującym
restrykcyjne diety odchudzające.
Na duży deficyt narażone
są osoby z cukrzycą, zespołem wadliwego wchłaniania, odżywiane
dożylnie, bardzo odwodnione.
Źródła magnezu
-orzechach;
-ziarnach zbóż;
-warzywach o
ciemnozielonych liściach;
-skorupiakach;
-kakao
-płatkach owsianych
-kaszy gryczanej
-fasoli
-ciecierzycy
-grochu
-rybach
Przyswajanie magnezu z
pokarmów jest największe gdy dostarczany jest on w postaci
małych dawek, w kilku posiłkach.
Na koniec...
Magnez jest lepiej
przyswajany w środowisku kwaśnym i z białkiem zwierzęcym, dlatego
kaszę gryczaną dobrze jeść np. z gulaszem. Wchłanianie magnezu
utrudnia środowisko zasadowe (np. soki owocowe), alkohol, nasycone
kwasy tłuszczowe, nadmiar wapnia i fosforu.
Jak nadmierne spożycie
nabiału – mleka, serów, twarogów, jogurtów-
wpływa na zahamowanie wchłaniania magnezu? Wapń w postaci
nieorganicznej obecny w nadmiarze w tych przetworach blokuje
przyswajanie magnezu, a brak z kolei tego pierwiastka zmniejsza
przyswajalność wapnia i kółko się zamyka. Istotna jest
również postać wapnia(organiczna/nieorganiczna), co również
wpływa na stopień jego przyswajalności.
Z jedzenia przyswajamy
jedynie 30–40 proc. magnezu! W przeciętnej diecie najwięcej
magnezu dostarczają produkty zbożowe (do 45 proc.). Żywność
pochodząca z intensywnych upraw nawożonych dużą ilością soli
potasowych oraz oczyszczona i wysoko przetworzona zawiera bardzo małe
ilości tego pierwiastka. Dopiero stosowanie w nawożeniu wapna
magnezowego i dodawanie magnezu do niektórych produktów
spożywczych, zmniejszyły jego niedobory w żywności. Stosowanie
nawożenia gleby wapnem magnezowym zmniejsza pobieranie przez rośliny
ołowiu, kadmu i innych szkodliwych metali ciężkich, pochodzących
z toksyn przemysłowych i motoryzacyjnych.
Na terenach gdzie pije się
twardą wodę zawierającą magnez, wapń, cynk, lit i inne minerały,
ilość zgonów na zawał serca jest znacznie mniejsza niż na
terenach spożycia wody miękkiej. Przykładem może być porównanie
statystyki zgonów w Londynie, który ma twardą wodę, z
statystyczną ilością zgonów w Glasgow, które ma
miękką wodę i 50% wyższy wskaźnik zgonów z powodu chorób
serca.
Chorzy na nerki nie
powinni brać magnezu bez skonsultowania się z urologiem. Może on
też zmniejszyć skuteczność leczenia tetracyklinami. Dlatego
lekarz musi wiedzieć, że przyjmujemy preparaty z magnezem.
Źródła:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/magnez-wzmacnia-miesnie-i-koi-nerwy_35514.html?page=1&
http://psychologia.wieszjak.pl/stres-i-relaks/207170,Poziom-magnezu-w-organizmie-a-stres.html
http://www.eioba.pl/a/1olj/magnez-dlaczego-jest-tak-wazny-dla-naszego-organizmu#ixzz1tl9FdUFO
http://www.wstronezdrowia.pl/czytelnia/farmaceuta_radzi/magnez_w_organizmie_czlowieka.html
http://www.nazdrowie.pl/artykul/rola-magnezu-w-organizmie-czlowieka
http://www.zdrowie365.pl/index.php/wapn-i-magnez-w-organizmie-czlowieka/
PS. Na jutro przygotowałam wyzwanie H2O! :) Mam nadzieję, że się przyłączycie!!!
PS. Na jutro przygotowałam wyzwanie H2O! :) Mam nadzieję, że się przyłączycie!!!
6 komentarzy
Ufff, przeczytałam ;)
OdpowiedzUsuń"-uczniom, studentom oraz ludziom intensywnie pracującym umysłowo"
Co te studia robią z ludźmi :) he he
I miałam dodać, że do jutra to mnie ciekawość zeżre, co to za wyzwanie planujesz ;)
UsuńO tak, co te studia robią z ludźmi ;);)
UsuńNo i specjalnie dzisiaj wspomniałam o wyzwaniu hehe :D Nic szczególnego, Ty pewnie wypełniasz je na co dzień :D
Ja kupiłam sobie witaminki, które pokrywają zapotrzebowanie na magnez.
OdpowiedzUsuńTeż jestem ciekawa wyzwania :)
Oj nie wierzyłabym tak suplementom. Nan przykład z ciąży, kiedy brałam żelazo w tabletkach a wyniki jak były marne, tak zostały. Dopiero odpowiedni sposób komponowania całodniowych posiłków podniósł jego poziom ;) Położna się śmiała, że mam tyle żelaza, co sportowcy ;)
UsuńJa biorę magnez z witaminą B6 :)
OdpowiedzUsuń