Witam!
Wrzucałam ostatnio na FP zdjęcie placków owsianych, dlatego dzisiaj o nich troszkę więcej, przepis i małą modyfikację, którą uskuteczniłam wczoraj :)
Placki owsiano- żytnie z bakaliami
-płatki owsiane
-płatki żytnie
-orzechy (dowolne, rozdrobnione)
-śliwki i morele suszone, pokrojone na małe kawałki (można dodać też suszone jabłko, żurawinę lub inne owoce)
-wiórki kokosowe
-2 jaja
Płatki zalewam wrzątkiem i przykrywam, po ok. 5 minutach odcedzam. Jajka mieszam z płatkami i pokrojonymi suszonymi owocami, dodaję wiórki i orzechy.
W zależności od tego, czy wolisz aby efektem końcowym były miękkie placki, czy raczej chrupiące z wierzchu ciasteczka możesz masę usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.
Mam patelnię, na której nie trzeba smażyć na tłuszczu, ale z ciekawości dodałam oleju kokosowego. Ładnie usmażyły się, były miękkie, ale po ok 2/3 godzinach od przygotowania dopiero nabrały smaku bakalii i dlatego są idealne do zabrania ze sobą w pudełku. Nie są mocno zwarte.
Wczoraj próbowałam upiec masę w piekarniku i również wyszły ładnie, ale miały inną konsystencję- płatki z wierzchu podeschły i stworzyły chrupiącą skorupkę, w środku masa pozostała lekko miękka. Mam stary, gazowy piekarnik i piekłam je w temperaturze 180-200 stopni jakieś 15-20 minut.
W zeszłą sobotę dodawałam migawki ostatnich dni, podobały się? :)
Jeżeli tak, to będę takie posty powtarzać, zatem proszę o komentarze ;)
Pozdrawiam!
19 komentarzy
Ja Twoje placki nazywam u siebie ciasteczkami ;) Piekę w piekarniku i dodaję jeszcze trochę miodu. Są pyszne i bardzo sycące.
OdpowiedzUsuńDla mnie placki to te miękkie, a ciastka z piekarnika :D:D
UsuńSą pyszne, to prawda, ale jakbym miód do bakalii dodała to byłoby dla mnie za słodko ;) Miód dodaję do batonów muesli domowych i są megasłodkie :)
Ja tak samo jak powyżej - te z piekarnika to ciastka :)
Usuńzjadła bym :D
OdpowiedzUsuńBardzo Ładne te placki :D Na raz bym pochłonęła ^^ A co do migawek ostatnich dni to sądzę ,że to jest fajny pomysł . pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Placki są faktycznie pyszne i znikają! :)
UsuńMniam mniam ^^ trzeba będzie zrobić ;) Chociaż znając życie nie zdążyłabym nawet spróbować bo rodzinka zaraz wszystko zje ;p Ach ten mój talent kulinarny haha ;)
OdpowiedzUsuńA migawki fajne. Chętnie zobaczę następne :)
Pozdrawiam
Tak, moje ciastka też znikają :D
UsuńWyglądają przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńja dodałabym trochę odżywki białkowej ;>
OdpowiedzUsuńDodaję do ciastek, jak robię je tylko dla siebie lub dzielę partię ciasta ;)
UsuńAle to rzadko :)
Miałam takie placuszki dzisiaj na śniadanie...
OdpowiedzUsuńTo znaczy, że jadłaś pyszne śniadanie :)
Usuńa ile tych płatków? ;P
OdpowiedzUsuńJakieś 300g :) Nie ważyłam, daję zazwyczaj "na oko" :)
UsuńHej a jaką polecasz patelnię aby móc smażyć bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością ?? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńceramiczną lub teflonową :)
UsuńIle mogą postać takie ciastka z piekarnika z namoczonych płatków? Bo z suchych nawet jakieś 5 dni później były dobre. Czy to się zmienia pod wpływem namaczania?
OdpowiedzUsuńMyślę, że pieczone ciastka będą miały dłuższą trwałość. Nigdy nie testowałam kilkudniowej przydatności do spożycia, bo wszystko migiem znika :D
Usuń