Poprzednie części: A&B C&D E,F&G
Imbir- dostarcza magnezu, wapnia oraz żelaza. Uznawany za afrodyzjak, podnosi poziom testosteronu. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a także trawienny. Pomocny przy przeziębieniach.
Jabłka- są dobrym źródłem wit. C, pomagają w zaparciach (dojrzałe, surowe), ale i biegunkach (duszone). Najlepsze są zbierane jesienią.
Jagnięcina- źródło pełnowartościowego białka, dostarcza witamin z grupy B oraz cynku i żelaza.
Jarmuż- bardzo dobre źródło beta-karotenu i wit. C. Dostarcza kwasu foliowego, żelaza, a także wapnia. Megawartościowy i polecany osobom zagrożonym zachorowaniem na raka.
Jeżyny- zawierają błonnik, wit. C i kwas foliowy. Dostarczają przeciwutleniaczy. Uwaga! Mogą wywoływać ostre reakcje alergiczne u osób uczulonych na aspirynę.
źródło: Foods that Harm, Foods that Heal- Tom Sanders, notatki
Poluję na jarmuż do koktajlu :)
Jutro rano kolejne migawki z ostatnich dni, do zobaczenia!
15 komentarzy
gdzie moge kupic ten jarmuz?
OdpowiedzUsuńNa jakimś targu pewnie, ja poluję w warzywniakach nie ma, na większą Halę Targową muszę podlecieć przy okazji :)
UsuńImbir w połączeniu z cynamonem jest świetnym termogenikiem:)
OdpowiedzUsuńO tak, zdecydowanie:D
UsuńJarmuż <3 zawsze jedliśmy do spółki - królik i ja :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Ale świetny pomysł na taki alfabet! Jestem tu od niedawna i dopiero zobaczyłam tę serię. Czekam na kolejne!
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
UsuńImbir jest boski :D Mam chyba dziś piątkowy nastrój bo marzy mi się piwo z sokiem imbirowym. Niezbyt fit ;)
OdpowiedzUsuńImbir, imbir :) Zadzwiająco wiele można z nim przyrządzić :) Polecam!
OdpowiedzUsuńPierwsze słyszę o jarmużu, ciekawe :P
OdpowiedzUsuńNie miałam okazji jeszcze go jeść, ale muszę wręcz spróbować :)
Usuńdo czego można dodać jarmużu ? :O
OdpowiedzUsuńDo koktajlu :)
UsuńNie wiem, czy to prawda, ale obiło mi się o uszy, że jabłka są dobre dla naszych zębów :)
OdpowiedzUsuńLubię jabłka, ale raczej nie jadam ich zbyt często, ponieważ strasznie jestem po nich wzdęta;/
OdpowiedzUsuń