Aby poznać wcześniejsze ciekawostki o warzywach i owocach zapraszam do klikania w linki:
A&B C&D E,F&G I&J K&L
-są bogatym źródłem wit. C, a także E, kwasu foliowego i błonnika. Nie powinny być spożywane w upale, ponieważ działają napotnie. (Pot ochładza ciało, ale jego nadmierne wydzielanie się może spowodować odwodnienie)
- dostarczają sporo wit. C, wit. A oraz kwas foliowy, potas i wapń. Z liści tej rośliny otrzymuje się silny olejek eteryczny.
- źródło beta- karotenu przetwarzanego w organizmie na wit. A. Jest dobrym źródłem wit. C. Dzięki tym przeciwutleniaczom podwyższają odporność organizmu na infekcje.
Marakuja- Zawiera karoteny i niacynę, jest źródłem wit. C oraz wapnia i żelaza. Zjada się ją na surowo z pestkami lub bez. Inna nazwa to passiflora.
- doskonałe źródło beta- karotenu oraz witamin z grupy B. Zawiera fosfor, wapń i żelazo. Duże jej spożywanie może zmieniać koloryt skóry.
- niektóre jego odmiany dostarczają beta- karoten oraz wit. C, a także potas i wit. A.
- to dobre źródło beta- karotenu, już kilka sztuk zapewnia dzienną dawkę oszacowaną dla dorosłej osoby! Dostarczają żelaza, potasu i są źródłem błonnika. Mają działanie zasadotwórcze, zapobiegają stanom zapalnym.
- zawiera witaminy z grupy B, wit. PP oraz dużą ilość cukru. Można ją jeść bez obróbki, ale także jako składnik dżemów, czy syropu.
- jest dobrym źródłem potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Zawiera wit. A, witaminy z grupy B oraz PP.
8 komentarzy
Same dobrodziejstwa tu wymieniasz :)
OdpowiedzUsuńBiorę wszystko! ;)
OdpowiedzUsuńAle słonecznie się zrobiło od tych produktów:D
OdpowiedzUsuńMmm... Smaczny wpis :)
OdpowiedzUsuńMaliny i nektarynki!
OdpowiedzUsuńSame pyszności których dawno nie jadłam ;[ Ostatni raz mandarynki w styczniu ;\
OdpowiedzUsuńale zrobiłaś mi apetyt:]
Uwielbiam wpisy z tej serii :D
OdpowiedzUsuńPs. Zapraszam Cię do dołączenia do mojego nowo-powstałego spisu blogów - fitblogerzy.blogspot.com
Pozdrawiam!
Same pyszności ;). Tylko Morwy nie probowalam.
OdpowiedzUsuń