Witajcie!
Dzisiaj kolejna część "Alfabetu zdrowia"- mam nadzieję, że urozmaicacie dietę i te krótkie wskazówki pomagają Wam w lepszych wyborach :)
W dzisiejszej części wartości odżywcze produktów na litery O i P.
Zapraszam:
Oberżyny- podczas przygotowywania mogą wchłaniać dużo tłuszczu, soli się je by pozbawić gorzkich soków, są jednak niskokaloryczne i mogą świetnie urozmaicić dietę, gdy umiejętnie się je przyrządzi
Ogórki- lekko moczopędny, zawiera ponad 90% wody- można go jeść cały rok w formie przetworów i świeżego warzywa. Nadają się również jako składnik kosmetyków i domowych maseczek
Oliwki- dobre źródło witaminy E, zawierają przeciwutleniacze i idealne do przetwarzania- surowe są niesmaczne. Oliwa z oliwek bogata jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą obniżać poziom cholesterolu. Osoby z podwyższonym ciśnieniem nie powinny spożywać nadmiernie oliwek ze względu na wysoką zawartość sodu.
Orzechy- bardzo dobre źródło wit. E, dostarczają witamin z grupy B, istnieje wiele ich odmian i tak na prawdę mogłabym poświęcić im całą osobną notkę- ale w skrócie- źródło fosforu, za i miedzi, a także potasu i niepełnowartościowego białka. Należy unikać niedojrzałych migdałów, a orzechy ziemne jeść z umiarem ze względu na ich podatność na zakażenia pleśniami. Orzechy są jednym z najbardziej alergennych produktów, jednak ci, którzy alergii nie mają mogą korzystać z wielu ich zalet.
Otręby- to okrywa nasienna ziarna pszenicy, owsa, ryżu. Źródło błonnika (więcej o błonniku), niezbędnego dla prawidłowej pracy jelit, jednak jego nadmierne spożycie może skończyć się zespołem jelita drażliwego, czy obniżać wchłanianie żelaza i wapnia.
Papaja- bardzo dobre źródło wit. C oraz beta-karotenu. Dostarcza małych ilości żelaza i wapnia.
Papryka- bardzo dobre źródło wit. C oraz beta karotenu. Dostarcza bioflawonoidów, które neutralizują wolne rodniki, a to może wspomagać profilaktykę przeciwrakową.
Pomarańcze- dobre źródło wit. C, zawierają tiaminę i kwas foliowy. Pektyna w nich zawarta obniża poziom cholesterolu krwi. Te z tzw. pępkiem nie zawierają pestek i są wygodniejsze w jedzeniu.
Pomidory- dobre źródło karotenów i potasu. Dostarcza wit. C i E. Likopen, czyli czerwony barwnik może zapobiegać przed niektórymi odmianami raka.
Pory- dość dobre źródło potasu i kwasu foliowego. Dobrze wpływa na apetyt i poprawia czynność wątroby. Mogą powodować jednak alergię.
Porzeczki- są doskonałym źródłem wit. C, czarne osłabiają ból gardła i pomagają w zwalczaniu infekcji żołądka, a czerwone dostarczają potasu.
źródło: Foods that Harm, Foods that Heal- Tom Sanders, notatki
Zapraszam również na poprzednie części:
A&B C&D E,F&G I&J K&L, M&N
Co tam byście zjedli z dzisiejszej listy? :) Ja uwielbiam orzechy- mogłabym je jeść codziennie w nadmiernych ilościach ;)
9 komentarzy
Pomarańcze ! Dawno oj bardzo dawno jadłam taką soczystą słodką pomarańczę :)
OdpowiedzUsuńdziwne ale ja nigdy papaji nie jadłam;p
OdpowiedzUsuńWszystko z tej listy (jak i poprzednich) jest super:)
OdpowiedzUsuńNo i właśnie przypomniałam sobie o orzechach:D
a ja orzechy;D
OdpowiedzUsuńwłasnie wpieprzam pomidora;p
OdpowiedzUsuńwszystko z tej listy, poza baklazanem, jest ardzo smakowite :D ale chyba najbardziej, tak samo jak Ty, wielbie orzechy
OdpowiedzUsuńNajlepsze orzechy!
OdpowiedzUsuńMam mnóstwo czerwonych porzeczek i nawet nie wiedziałam, że jest w nich sporo potasu! :)
OdpowiedzUsuńPapryka! w każdej postaci ;)
OdpowiedzUsuń