Tak jak obiecywałam dzisiaj wiele przydatnych informacji odnośnie soków! Tych domowych, a także tych sklepowych- w następnej części przybliżę Wam triki, które stosują producenci i zwrócę uwagę czego najbardziej powinno się szukać na etykiecie soku, nektaru czy napoju owocowego.
źródło |
Zacznijmy od tego, że do napisania tego postu najbardziej zmotywował mnie fakt iż dostałam od babci do wypróbowania jej starą sokowirówkę. Mam sprawdzić czy działa i jeżeli mi się spodoba i będzie używana rozważę zakup nowego modelu, który będzie miał lepszą jakość w oddzielaniu soku od miąższu i mniej zużywał energię. Planuję również post o samym wyborze sokowirówki, ale dzisiaj skupię się bardziej na tym, co można przy jej użyciu wyczarować :)
Jak robić soki z warzyw i owoców?
- najpierw należy zastanowić się która część dnia najbardziej będzie nam odpowiadać- oczywiście najlepiej byłoby przyrządzać je rano by na dobry początek dnia dostarczyć bombę witaminową i energetyczną- ale jak wiadomo trzeba wtedy wybierać między drzemką, a wirowaniem soku ;)
- niezbędne będzie regularne dostarczanie do domu warzyw i owoców na soki, prawdopodobnie wystarczy robić to regularnie 3 tygodnie, a wytworzymy nowy nawyk wyciskania i picia
- owoce i warzywa powinny być starannie umyte, oczyszczone z piasku, ziemi, wosku
- dobór produktów do wyciskania zależy od pory roku i preferencji smakowych- a także od zaleceń zdrowotnych
- do wyciskarki możemy wrzucić np. pomidory, marchew czy buraki, ale rzodkiew, szczypiorek, nać pietruszki, koper czy rzeżuchę lepiej jest drobno pokroić i wrzucić do gotowego soku
- należy pamiętać o usunięciu pestek i ewentualnych części owoców i warzyw, które nie nadają się do jedzenia- z miąższu, który znajdować się będzie w osobnym pojemniku można przyrządzić inne potrawy
- wartość odżywcza soku zbliżona jest do tej w zjedzonym owocu, jednak sok pozbawiony jest błonnika
- soki powinny być spożywane natychmiast po ich przyrządzeniu- pite wolno, ponieważ szybko spożywane i w nadmiernych ilościach są nie właściwie przyswajane przez organizm
- można rozcieńczać je wodą przegotowaną, wodą mineralną, mlekiem lub serwatką
- można przyprawiać je pieprzem, gałką muszkatołową, wanilią, goździkami lub cynamonem, a także innymi ulubionymi przyprawami w zależności od owocu lub warzywa, z którego przyrządzono sok
źródło |
Jaki sok na energii skok?
- sok z marchewki
chroni wzrok oraz skórę, przyspiesza przemianę materii, obniża ryzyko zachorowania na raka płuc, w połączeniu z jabłkiem zalecany jako wzmacniający sok dla osób starszych
- sok pomidorowy
zapobiega rakowi oraz zapaleniu wyrostka robaczkowego, zawiera dużo wit. A i C. Dwie jego szklanki pokrywają dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na wit. C.
- sok z buraków
wspomaga trawienie, regenerację mięśni oraz jest idealny dla osób walczących z niedokrwistością, czyli anemią.
- sok ze szpinaku
jest silnie krwiotwórczy, smakuje lepiej po zmieszaniu z marchewką
- sok jabłkowy
bogaty w wit. A i B oraz sole mineralne, wspomaga trawienie poprzez wysoką zawartość pektyn, regeneruje organizm i reguluje poziom cukru i ciśnienie krwi
- sok z pomarańczy
obniża poziom cholesterolu,wspomaga układ nerwowy
- sok z malin
obniża gorączkę, działa napotnie, wspomaga leczenie reumatyzmu i cukrzycy
- sok ze śliwek
działa przeczyszczająco i nie powinien być spożywany w nadmiernych ilościach, regeneruje zmęczony organizm
- sok z żurawiny
wspomaga pracę układu moczowego, zapobiega kamieniom nerkowym
- sok z ananasa
przyspiesza spalanie tłuszczu, zawiera jednocześnie dużo cukru, więc należy go spożywać w małych ilościach
- sok z moreli
ułatwia odnowę komórek, spowalnia procesy starzenia
- sok z truskawek
dodaje witalności, działa jak afrodyzjak
- sok z grejpfrutów
przyspiesza spalanie tłuszczu i przemianę materii
- sok z bananów
obfituje w serotoninę, czyli hormon szczęścia, poprawia nastrój, wspomaga koncentrację, zapobiega napadom głodu
źródło |
Mieszaj składniki, kumuluj wartości odżywcze!
Najbardziej odżywcze są te nieklarowane soki, gęste i mętne. Zawierają więcej flawonoidów zaliczanych do przeciwutleniaczy, które wspomagają antyrakową profilaktykę, a także przeciwdziałają zawałom. Opóźniają procesy starzenia skóry oraz wspomagają odchudzanie.
Mieszanka wzmacniająca
6 marchewek, 2 jabłka, 1/2 buraka
Mieszanka "słoneczna"
2 jabłka, 6 truskawek
Mieszanka "miłosna"
3 duże pomidory, 1 seler, 1/4 cytryny
Mieszanka oczyszczająca
4 marchewki, 1/2 ogórka, 1 burak
Mieszanka regulująca
2 jabłka, 1 gruszka, 1/4 cytryny lub garść szpinaku, 6 marchewek
Póki co przyrządziłam sok z samych jabłek i mycie sokowirówki jest dość kłopotliwe, ale nie poddaję się;)
Dzielcie się w komentarzach przykładami swoich ulubionych soków z domowych wyciskarek, sokowirówek i blenderów :)
Pozdrawiam!
20 komentarzy
Ostatnio z powodu lenistwa wole używać blendera niż sokowirowki, oczywiście odpadają wtedy soki z twardych owoców i warzyw typu marchewki i jabłka ale kocham smoothie: szpinak,ogórek,brokul,Brazylia, kiwi i cytryna :) mnooom mnooom Pychotka :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię soczki w których skład wchodzi marchewka, banan, truskawka i nektarynka. Nie dodaję wszystkiego na raz bo zwykle robię dwuskładnikowe pyszne soki lub koktajle.
OdpowiedzUsuńU mnie soki były mieszaniną akurat tego co miałam :D
OdpowiedzUsuńAle muszę przyznać że niektóre wychodziły całkiem dobre:)
Ja bardzo lubię jabłko + marchewka + burak :)
OdpowiedzUsuńA ja nie mam sokowirówki, ale soczki są świetne mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie notki! :-)
OdpowiedzUsuńPije soki i koktajle ktore oczywiscie sama robie :-)
Polecam!!!! :-)
Uwielbiam przygotowywać koktajle :) Moim faworytem jest chyba pietruszkowy, ale lubię też te na bazie maślanki.
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :) Szkoda, że nie posiadam sokowirówki
OdpowiedzUsuńNiestety rzadko piję domowej roboty soki, bo mam baardzo starą sokowirówkę, która czasem się 'męczy i trzeba robić kilkuminutowe przerwy podczas jej używania i czasem żeby zrobić 1 szklankę soku potrzebuje koło 20 minut :D A potem prawie tyle samo czas u zajmuje jej mycie haha :D Ale na pewno kiedyś kupię jakąś porządną, bo bardzo smakują mi takie własnoręcznie robione soki :)
OdpowiedzUsuńJa kocham soki domowej roboty, choć, jak mam je sama zrobić to niekiedy mi się odechciewa. Ale na takie upalne dni to chętnie sobie robię, najbardziej lubię z pomarańczy ;)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi teraz ochoty na soczek ! ja mam tylko blender, ostatnio robię soczki z arbuzów :D:D
OdpowiedzUsuńojej, ale pysznie to wygląda. uwielbiam takie posty :)
OdpowiedzUsuńswietnie bardzo dziekuje za ten artykul wstrzelilas sie z tematem w moją obecną sytuację ;)
OdpowiedzUsuńNie mogę sobie wyobrazić siebie siedzącej i popijającej sok ze szpinaku ;-)
OdpowiedzUsuńKocham soki domowej roboty, choć przyznam, że nie zawsze się chce zrobić.
OdpowiedzUsuńWlasnie popijam świeży sok z pomarańczy :)))
OdpowiedzUsuńbardzo lubie soki domowej roboty;p
OdpowiedzUsuńkiedys nienawidzilam soku z pomidorow! Piłam tylko 'Kubusie' i 'Pysie' bo przeciez sa takie zdrowe, i maja tyle witamin! hoho! No niestety, jak zaczełam sie zaglebiac w tematyke, na sile probowalam pic sok pomidorowy i teraz zycia bez niego sobie nie wyobrazam! Jest swietny! Moze nie jest najsmaczniejszy, i najslodszy ale mozna go polubic i głod na chwile zaspokoi :)
OdpowiedzUsuńŚwietny artykuł ! Szczególnie podział na soki w zależności od ich działania na nasz organizm.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Albert
"Jaki sok na energii skok"- dobre :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkowy i grejpfrutowy :))