9 listopada 2013

324. Migawki ostatnich dni (18).

Witajcie!
Robi się coraz zimniej, schładzające koktajle zamieniają się na rozgrzewające zupy :) Ugotowałam ostatnio pierwszy raz krem z dyni, a kilka dni temu z czerwonej soczewicy- obie idealnie kremowe, jedyne w swoim rodzaju :)


Oczywiście sekretem ich smaku są nie tylko dynia i ciecierzyca, ale przyprawy i dodatki- imbir i pestki dyni oraz papryka i sezam. To oczywiście nie wszystko, co dodałam by podkręcić im smak- uwielbiam różne kombinacje ziół i przypraw :)

(Wklejam teraz z młodym na kolanach zdjęcia do postu, a on na widok soczewicowej: "to dla mnie tak przygotowałaś?" :D)

Do tego bomby witaminowe w postaci koktajli:

I drobne, oszukane łakotki:


Aby po jesieni i zimie nie zataczać się od nadmiaru smakołyków spędzamy czas aktywnie- fizycznie i umysłowo!


Kinder planeta- urodziny kolegi synka- super miejsce :)
Pierwsze malowanie farbami ;) Włosy syn miał zielone :D
Zabawowe odkurzanie moich krążków :D I klasycznie- w chowanego ;)

Profil biżuteryjny Blou bijou pomału się rozwija, bardzo dziękuję za kciuki w górę, które mi zostawiłyście po ostatnich reklamach :)


Udanego łikendu i pozytywnej energii Wam życzę!
Lecę kończyć materiał- mam nadzieję, że się udało przygotować coś fajnego i Wam się spodoba ;)
Pozdrawiam!

18 komentarzy

  1. Tą zupą z dyni nie pogardziłabym :D.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wczoraj robiłam smoothie pietruszkowo-jabłkowy, cała rodzina się zajadała (tak, zajadała - wrzuciłam za dużo jabłek i na wodę zostało niewiele miejsca :P) ;)
    Co do Blou bijou - ogromnie podobają mi się te rzemienie ze środkowego zdjęcia :) Planujesz zrobić ja również w wersji srebrnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka zawsze nadają gęstą konsystencję :D

      Dziękuję! :) Ta FB są wszystkie obecne dostępne modele i dodaję nowe, które robię- tak, jest też wersja z zapięciem w kolorze srebrnym :)

      Usuń
  3. Zupka z soczewicy :D mniam mniam- wiesz, że ją zrobię!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pietruszkę jem praktycznie codziennie, a koktajl z niej- uwielbiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię koktajl pietruszkowy- a, że pietruszka od Babci to tym chętniej ją spożywam ;)

      Usuń
  5. Jak zrobiłaś chałwę? Wygląda smakowicie!
    Ja kiedys mielilam sezam i dodawalam do pogrzanego oleju kokosowego tak zeby był płynny, a po wystygnięciu wstawiałam do lodowki zeby mialo stałą konsystencję. Ale jakos nie mialam pomyslu jak to doslodzic inaczej niz cukrem, wiec moja wersja niestety byla nie slodka. Teraz sie zastanawiam nad zakupem stewi ale wszedzie widze jakis podstep.. sama nie wiem gdzie ja kupic zeby niedac sie oszukac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chałwowego przepisu jeszcze nie podaję, bo proporcji nie opracowałam w 100% idealnych :)

      Dosłodzić można suszonymi owocami lub daktylami- albo po prostu miodem ;)

      Usuń
  6. A za mną chodzi zupa krem,muszę dorwać dynię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie znajdziesz dyni zrób tą z soczewicy- jest równie pyszna :)

      Usuń
  7. Robiłam zupe krem z dyni dwa razy i była smaczne, szkoda, że mój mąż nie lubi zup:/

    OdpowiedzUsuń
  8. Według kuchni Pięciu przemian dynia jest bardzo dobrym warzywem dla dzieci bo jest w smaku słodkim. Dla dorosłych oczywiście też ale dzieci potrzebują wyjątkowo dużo prawdziwego (nie fałszywego jak cukier, który zakwasza) smaku słodkiego, więc dynia, marchew, ziemniaki, różne kabaczki i cukinie będą dla nich wyjątkowo korzystne.
    Też mam w planach zupę z dyni :)
    Zupy krem z soczewicy jeszcze nie robiłam ale często dosypuję garść do różnych zup czy sosów, działa świetnie jako naturalny zagęszczacz.

    Uważam zupy za wspaniały wynalazek, zwłaszcza jesienią i zimą. Możliwości kombinacji są nieograniczone, można więc w nich zmieścić mnogość składników. Odpowiednio doprawione świetnie rozgrzewają a odpowiednio gęste dobrze sycą.

    U mnie dziś będzie zupa oparta na cielęcinie, która też jest w smaku słodkim ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh Rzabbo, jak zwykle jeden Twój komentarz, a tyle wiadomości! Uwielbiam Cię, pisałam Ci już? :)

      Również uważam zupy za pyszny i wspaniały wynalazek- jak pani doktor mówiła, żeby młodemu na jesień i zimę podawać preparat witaminowy to od razu wypaliłam, że my codziennie zupy i nie trzeba- zgodziła się ze mną i powiedziała, że w zupie jest wszystko, czego potrzeba, tylko mamy nie gotują i zapominają :):)

      Cielęcinowe zupki gotowałam jak syn był mniejszy- co tam do niej dodałaś? ;)

      Usuń
    2. Dopiero się zabieram
      Będzie sporo cebuli, słodkie ziemniaki, marchew, trochę selera naciowego, fasolka szparagowa, brokuły i malutkie kukurydze oraz garść fasoli i soczewicy. Z większości zrobię bazę którą zmiksuję a na koniec wrzucę szparagową, brokuły i kukurydzę, i to będzie w kawałkach bo dziewczyny lubią te warzywa wybitnie ;)
      One wybierały składniki :D

      Usuń
    3. Oja <3 Pysznościowa zupa :)
      No i same wybierały! Rewelacja :)

      Usuń