17 lutego 2014

Domowa czekolada w dwóch wersjach- paleo i niepaleo.


Witajcie!
Dziś przepis na czekoladę, którą zjeść może każdy, nawet ten, kto podejmuje wyzwanie Luty bez słodyczy :) Wiem, pewnie spodziewaliście się czegoś spektakularnego, ale ten przepis jest znany, prosty i pyszny :)

To nie jest smak, jaki znacie ze sklepu. To jest inny smak, dziwny. 
Specyficzny dla oleju kokosowego, kakao, miodu, migdałów i mrożonych malin- tak właśnie smakuje ta czekolada.
I tak właśnie miała smakować, jest pyszna :)

Podstawą do wypróbowania przepisu był post Fitblogerki, jednak zmieniłam proporcje i tak na prawdę będą one zależały od preferencji smakowych każdego, kto będzie chciał wypróbować przepis.

Ponieważ bardzo podobają mi się czekolady, które obecnie coraz częściej spotkać można na stoiskach w galeriach handlowych postanowiłam sama dla nas zrobić piękną i pyszną, ale jednocześnie zdrową wersję. :)

Domowa czekolada, kakaowa


Składniki:
- olej kokosowy- jedna łyżka stołowa
- kakao- jedna łyżeczka od herbaty
- miód- pół łyżeczki od herbaty (według mnie najlepszy jest ten, który już się skrystalizował :) od dosładzacza w dużej mierze zależeć będzie smak czekolady)
Posypka:
- mrożone maliny (fajnie się kruszą na te małe ziarenka)
- drobno posiekane migdały
- co tylko chcesz i lubisz :)

Uważam, ze udała mi się w 100%- młody był zachwycony, mnie również to CUDO smakowało i uwierzcie mi, przestrzegam Was przed robieniem większej ilości na raz, bo zniknie szybciej, niż trwało przygotowanie :)
A przygotowanie trwa bardzo krótko.

- zmieszaj olej, kakao i miód- konsystencja powinna być kremowa (i jeżeli chcesz krem czekoladowy to na tym kończy się zadanie).
-  wysmaruj papier do pieczenia dość cienką warstwą kremu czekoladowego, posyp malinami i migdałami, włóż do zamrażarki na ok. 20 minut- czas zależy od ustawienia lodówki, jej mocy i grubości czekolady.

GOTOWE! :)
Jak już najesz się pyszności przyjdź i powiedz jak smakowało :D

Domowa czekolada, biała


Druga wersja jest dla tych, którzy nie lubią kakao lub są na nie uczuleni.

Jeden magiczny składnik: JOGURT NATURALNY!
Ja użyłam jogurtu greckiego. Ta "czekolada" wychodzi odrobinę kwaśna, bo taki właśnie jest jogurt- dla mnie rewelacyjna równowaga, gdy robimy obie wersje za jednym razem. Jeżeli jednak uwielbiasz słodki smak możesz do jogurtu również dodać miodu lub innego dosładzacza, który stosujesz.

Akcja wygląda tak samo- smarujesz papier lub folię warstwą jogurtu, posypujesz ulubionymi dodatkami (np. już zamrożoną kakaową, domową czekoladą :D) i mrozisz.

To którą wybierasz? :)

Na koniec tylko dodam- nie jestem na diecie paleo, czy bezglutenowej. Lubię smakowite i zdrowe potrawy niezależnie z jakiej "kuchni" pochodzą :)
Pozdrawiam!

90 komentarzy

  1. Pamiętam jak jakiś czas temu moja mama zrobiła domową czekoladę;) Całkowicie inny smak niż ta sklepowa;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakich składników użyła? :)

      Usuń
    2. na ZPT-ach robiło się czekoladę z kakao, margaryny i mleka w proszku, ale to chyba nie do końca fit...

      Usuń
  2. wygląda super, ale nie mam oleju kokosowego, mogę zastąpić go np. masłem albo innym olejem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z innym tłuszczem, więc nie wiem czy się uda- z masłem powinno, ale smak będzie na pewno inny- spróbuj, inaczej się nie przekonasz :)
      Dałabym więcej kakao wtedy, ale tak, jak napisałam- nie wiem co z tego wyjdzie :D

      Usuń
    2. a co myślisz o oleju winogronowym? :p

      Usuń
    3. Nie wiem czy z niego wyjdzie czekolada- ale ma o wiele mniej korzystny stosunek omega 3:6 :)

      Usuń
    4. Nie robiłam jeszcze takiej czekolady, ale myślę, że najważniejsze jest, żeby tłuszcz miał postać stałą w temperaturze pokojowej. Inaczej krem nie zamarznie...

      Usuń
    5. Miałam pokojowej temperatury olej kokosowy, faktycznie :)

      Usuń
  3. biała "czekolada" brzmi kusząco ^^ chyba sama zaraz zrobię :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym... może jutro zrobię. Obie wersje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł! Obie świetnie się uzupełniają :) Daj znać jakie miałaś dodatki no i jak wrażenia :D

      Usuń
    2. Tylko muszę olej kokosowy kupić i te dodatki :P
      Zapewne w Realu będzie coś takiego jak ten olej... a przynajmniej taką mam nadzieję... Ale pomysł już mam :D

      Usuń
    3. Widziałam Twoją wersję :D

      Usuń
  5. Robiłam białą z mlekiem i mlekiem w proszku więc bardzo podobnie:)

    Ciesze się że wstawiłaś przepis,czekaliśmy chyba wszyscy na niego:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko zamarza bardziej chyba na lód :)

      Usuń
    2. Być może,ale ja jej nie mroziłam a chłodziłam:)

      Usuń
    3. aha :) o to nie wiem, nie robiłam takiej :)

      Usuń
  6. No to nie ma bata, skoro chce ograniczyć słodycze, a w zamiarze długofalowym prawie w ogole ich nie jeść, to trzeba się zaopatrzyć w olej kokosowy, bo widze, ze można z niego same cuda wyczarowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie popieram pomysł! :)

      Usuń
    2. A czy ten konkretny olej, który masz mogłabyś polecić komuś, kto nawet nie wie jak to smakuje?

      Usuń
    3. Ten olej pachnie i smakuje kokosem ale tylko odrobinę, w taki tłusty sposób :D Nie wiem jak to inaczej określić ;) Jak dasz więcej kakao i miód to nawet nie lubiąc się z olejem kokosowym myślę, że będziesz zadowolona :) Dodając maliny i migdały, czy inne dodatki tym bardziej :)

      Usuń
  7. Świetne te czekolady! Musisz mieć smykałkę do tworzenia w kuchni :-) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię eksperymenty- czasem coś nie wychodzi, ale to wcale mnie nie zniechęca :)
      Dzięki :)

      Usuń
  8. czyli ta biała czekolada to tylko zamrożony jogurt?

    OdpowiedzUsuń
  9. a jak nie mam oleju kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj masło, ale ja nie robiłam takiej i nie wiem jak będzie smakować- albo jogurt pomieszaj z kakao i miodem- taką mieszankę mam zamiar wypróbować następnym razem :)

      Usuń
  10. Natalia nawet nie wiesz jaką mi ochotę na to narobiłaś !! Mmmm spróbuję w weekend chyba ;)
    A co z Twoim wyzwaniem niejedzenia słodyczy czy samorobne słodycze się nie liczą ?


    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu dopiero w łikend? :D Zrób sobie dzisiaj wieczorem, a jutro na pewno w ciągu dnia jak sobie o niej przypomnisz to z przyjemnością zjesz :)

      Ta czekolada składa się z produktów, które jem na co dzień- nie ma tu niczego, co mogłabym uznać jako słodycze oprócz miodu, ale na niego sobie pozwalam, więc podsumowując- takie "słodycze" to nie słodycze :)

      Usuń
    2. A powiedz mi czy Ty używałaś kiedykolwiek stewię ?? Ostatnio tak krążę i krążę w sklepie wokół niej i nie wiem czy kupić... można by ją dodawać do takich przepisów, zamiast np. miodu

      Usuń
    3. Nie, nigdy nie używałam i nie wiem jak smakuje :)

      Usuń
    4. stewia smakuje słodko :P nie ma okreslonego smaku; swietna do deserow, pieczenia etc :)

      Usuń
    5. A jaką stewię stosujesz Olga d-z? Ja tylko raz się skusiłam, kupi lam drażetki ze stewii do słodzenia herbaty w Rossmanie, ale nie dało jej się pić,czułam chemię i gorycz jakąś.

      Usuń
    6. Słodziki niby stewiowe mają najczęściej podstawę z maltodekstryny - także trzeba czytać skład :) Ponadto stewia ma swój indywidualny posmak. Nie każdemu on pasuje :)

      Usuń
  11. Podoba mi się ten przepis! Nie znałam go . Musze spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. W prostocie tkwi piękno! Wyglądają cudownie- tak, że mam ochotę polizać ekran, a składniki są idealnie trafione w moje gusta :-) Wcześniej próbowałam robić taką czekoladę ze stewią, ale coś ta stewia mi nie podchodzi, a mam całe opakowanie- jak na złość i to takie duże :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! :)
      :D nie liż monitora tylko sobie zrób :) Ja stewii nie próbowałam, więc nie wiem jak smakuje :)

      Usuń
    2. Zrobię- to masz jak w banku. Także będę się objadała czekoladą czekając na Twój trening :-)

      Usuń
    3. Świetnie, bardzo się cieszę :D haha

      Usuń
  13. wygląda przepysznie! i jest taka strasznie prosta :) muszę koniecznie wypróbować :D sądzę, że za pierwszym razem będę jeść krem czekoladowy, bo nie będę mogła dłużej wytrzymać, by czekać na czekoladę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, prosta i pyszna! :) Możesz spróbować, albo zrobić więcej i zjeść krem, a na drugi dzień mrożoną wersję :) (ja zjadłam łyżeczkę i utwierdziłam się tylko w przekonaniu, że to będzie super niespodzianka dla młodego :D).

      Usuń
  14. Uwielbiam czekoladę i to gorzką, ta wygląda na ciemną i pyszna. Już przepis dodałam do ulubionych, wygląda super. Jeszcze uwielbiam blok czekoladowy z mleka w proszku, ale robię rzadko bo jest zbyt dobry i nie umiem skończyć na jednym kawałku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lubisz gorzką to możesz dać malutko miodu :) Ja mleka w proszku nie używam i unikam- także nie wiem- ale wiem, że ta moja na stałe u nas zagości :D

      Usuń
  15. bardzo fajny i prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. No to teraz juz musze kupic olej kokosowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :D Jak będziesz zamawiać przez internet możemy złożyć zamówienie razem i podzielić się kosztami wysyłki :)

      Usuń
  17. Gdyby mi nie było żal zjadać mojego masła kakaowego, to na pewno by poleciało do przepisu. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Oj też mi by było żal, oleju kokosowego czasem jest żal to co dopiero masła kakaowego ;)

      Usuń
  18. Robiłam i jadłam wielokrotnie, pychota!
    Przepis już dość długo mi znany ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Biała wygląda przepysznie. Aż mi ślinka leci i chyba będę musiała wypróbować ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. o rany, długo zwlekałam, ale chyba muszę wreszcie kupić olej kokosowy... Gdyby za przepisy dawali nobla, to myślę, że ten miałby duże szanse ;) Nie mogę się doczekać aż spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę hehe, szkoda, że wcześniej go nie wypróbowałam :D
      Olej kup, nadaje się do wielu przysmaków i nie tylko :)

      Usuń
    2. Odwołuję! Kupiłam olej kokosowy, spróbowałam i... za przepis należy się kara a nie nagroda! Mimo robienia małych porcji, zjadłam już 3 w ciągu 1 dnia! Co kilka godzin przychodzę do kuchni zrobić więcej! ;P

      Usuń
    3. hahaha ostrzegałam przecież :D

      Usuń
  21. Wygląda bardzo apetycznie,aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Dzisiaj zrobiłam dwie nowe wersje z hybrydowego przepisu- jet równie pyszna :)

      Usuń
  22. zrobiłam mieszankę jogurt + kakao + miód.. póki co się mrozi, ale oblizywanie miseczki już dało nadzieję na smakowity efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  23. po godzinnym mrożeniu moja nadal nie stwardniała i pewnie by nie stwardniała już mocniej, więc zjadłam ją sobie taką miękką :) naprawdę pyszna :) będę robić taki deser.. w wersji po prostu schłodzonej, takiej płynnej. a jutro przeplotę go jeszcze zmiksowanymi mrożonymi truskawami :)
    proste, zdrowe, smaczne.. do tego to minuta roboty :) geniusz przepis :) dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowało :) Ja robiłam maliny z pomarańczą i <3 pycha :)

      Usuń
  24. Miód pełni tu rolę słodzika czy można go zastąpić np. stewią?

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy zamiast kakao może być karob?

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy możesz podać nazwę tego oleju? Jest ich taki wybór, że nie wiem, który kupić? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam różnych :)
      W tym przypadku nie poddajemy go obróbce cieplnej dlatego najlepszy będzie nierafinowany - informację znajdziesz na opakowaniu. Kupując przez internet będzie prawdopodobnie najtaniej :)

      Usuń
    2. Używam różnych :)
      W tym przypadku nie poddajemy go obróbce cieplnej dlatego najlepszy będzie nierafinowany - informację znajdziesz na opakowaniu. Kupując przez internet będzie prawdopodobnie najtaniej :)

      Usuń
    3. Dziękuję za szybką odpowiedź :) A napisz proszę jeszcze ile takich płatków czekolady wyjdzie ze składników, które podałaś?

      Usuń
    4. To zależy oczywiście od tego jak grubą warstwę rozsmarujesz na papierze :) Ale u mnie to jest jeden kwadrat około 4x4 cm. Nie robię dużo, bo trudno się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkiego na raz :D

      Usuń
  27. A czy mieszkasz to przy użyciu blender czy trzeba to podgrzać i mieszać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszam łyżką, nie potrzeba do tego blendera ani podgrzewania :)

      Usuń
  28. Zrobiłam :) jest pyszna, zupełnie inna niż że sklepu. Można fajnie eksperymentować i komponować własne czekolady :) dziękuję za przepis i pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  29. Co mnie najbardziej ciekawi to jak z proporcji 1 łyżka olej , i pół łyżeczki kakao i pół miodu wyszło Ci tyle czekolady! 😮
    Poza tym fajna opcja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D
      Na zdjęciu jest więcej porcji - już teraz nie pamiętam dokładnie ile razy powielony został przepis :)

      Usuń
  30. Cudowna, obłędna! Zrobiłam wersję ciemną i posypałam sezamem. Milka się chowa, już nigdy nie kupię czekolady w sklepie, moje dziecko się poplakało jak się skończyła i musiałam na szybko robić następną (dobrze że tak szybko się ją robi). Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy dodajemy jedną łyżkę roztopionego już oleju kokosowego ? Jak długo można przechowywać taką gotową czekoladę ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twardego oleju,zmięknie pod wpływem ucierania. Myślę że nikt nie wie jak długo można przechowywać bo jest tak pyszna że znika w mig

      Usuń
  32. A jak długo taka czekolada może stać, zanim się zepsuje? Jak z przewozem? Chciałabym ją zrobić rodzicom na święta (tak, planuję prezenty świąteczne w listopadzie :D) i zastanawiam się, jak bardzo przed świętami mogę ją zrobić bez obaw, że nie będzie dobra (no i czy będę mogła ją przewieźć bez problemu do domu)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej się rozpuści, niestety ;)

      Usuń
    2. Szkoda, bo wygląda tak pięknie i pewnie jeszcze lepiej smakuje :(

      Usuń