23 września 2016

#1 Koktajl smoothie bez mleka z imbirem i melonem

Dzisiaj w ramach wyzwania omówię krótko podstawy komponowania koktajli i podzielę się już pierwszym przepisem na smoothie, który będzie świetny podczas jesiennych wieczorów za sprawą rozgrzewającego imbiru.

Jak komponować koktajle?




Krok 1 - Wybierz bazę

Baza to podstawa koktajlu. Konsystencja smoothie zależy od tego, w jakim stosunku połączysz z nią owoce. Im więcej bazy, tym koktajl będzie rzadszy.

Przykładowe bazy:
- woda (np. mineralna, kokosowa)
- herbata (np. zielona, yerba mate, biała)
- napar ziołowy (np. mięta, melisa)
- mleko (np. kokosowe, migdałowe, krowie, kozie)
- sok

Krok 2 - Dodaj tłuszczu!

W wielu instrukcjach, które można znaleźć w internecie nie ma kompletnie mowy o tym, aby dodać odrobinę tłuszczu do koktajlu, a przecież jak wiadomo witaminy D, E, K i A właśnie w nim się rozpuszczają. Możesz ominąć ten punkt, jeśli jako bazę wybierasz mleko lub napój roślinny (potocznie zwany mlekiem ;)).

Krok 3 - Dodaj zielone liście, warzywa i owoce

Abstrahując od tabelki z zadaniami, którą umieściłam we wpisie zapowiadającym wyzwanie warto do każdego koktajlu dodawać zielone liście - nie bez powodu koktajle zazwyczaj łączy się z przymiotnikiem zielone ;)

Dobry wybór:
- szpinak
- jarmuż
- pietruszka
- szczaw

Oprócz nich warzywa i owoce - odpowiadające Ci kombinacje smaków. Jeśli do tej pory nie próbowałaś smoothie to kilka propozycji znajdziesz w zakładce PRZEPISY. :)

Krok 4 - Przypraw do smaku

Odrobina lubczyku, imbiru, masła orzechowego lub soku z cytryny nada charakteru Twojemu koktajlowi - możesz też użyć kakao lub karobu, chociaż nie w każdym zestawieniu będą pasować.

Krok 5 - Doładuj mocy, białka lub superfoods

Spirulina, chlorella, białko w proszku, pyłki, nasiona chia, siemię lniane - jeśli tylko masz ochotę dodać mocy i wartości odżywczych :)

Krok 6 - Miksuj!

Ja używam blendera braun multiquick i jest niezastąpiony - miksuje nawet mrożone owoce, lód (na trybie turbo). Na przegląd sprzętu jeszcze przyjdzie czas w tej serii :)

Imbirowy koktajl z melonem

Wyzwanie otwieram zielono-źółtym koktajlem bezmlecznym, który pasuje do kilku kategorii ;) Mocno imbirowym, ale mimo to mój syn wypił go ze smakiem :)

Gdy przychodzi jesień parzę starty lub pokrojony na plastry imbir i taki napar dodaję do rozgrzewającej herbaty - tym razem jednak wykorzystałam go do koktajlu, ale równie dobrze można wykorzystać świeżo starty imbir i dodać go przed miksowaniem, aby dobrze zmieszał się z innymi składnikami.

Na 3 porcje zużyłam:
- 1 awokado
- 1/4 żółtego melona
- pół szklanki naparu z imbiru
- szklankę wystudzonej, zielonej herbaty
- 1 brzoskwinię

Dzięki awokado koktajl był kremowy i lekko zielony. Polecam wybrać do niego słabo zaparzoną zieloną i mocno zaparzony imbir -  nie jest to słodka kompozycja i z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu - fani koktajli typu truskawki i mleko mogą być zawiedzeni :D
 

Oczywiście w każdym momencie możesz dołączyć i zacząć pić codziennie koktajle smoothie - więcej o zabawie we wpisie o 30 smoothies.

Jeśli masz jakiekolwiek pytania możesz zadać je w komentarzach poniżej :)

3 komentarzy

  1. Nigdy nie pomyślałam o tym, że napar ziołowy może być bazą do koktajlu! Trochę boję się efektu końcowego takiego eksperymentu, ale spróbuję się przełamać. Przyznam się, że z wymienionych składników tego koktajlu, lubię jedynie awokado i brzoskwinię, ale coś czuję, że ten koktajl by mi posmakował ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak będzie uzależniony od proporcji, mam nadzieję, że Ci posmakuje :)

      Usuń
  2. Super post, uwielbiam koktajle i mogłabym je pić non-stop :) Wypróbuję na pewno ten przepis, bo uwielbiam składniki :)
    Dodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie:
    onlymomcanjudge.blogspot.com
    ;*

    OdpowiedzUsuń